Soptunnor och arg flickvän

Engelsmannen (från Wallasey utanför Liverpool)  Chris Shaw, aktuell på Landskrona Foto Festival, har ett par soptunnor och en arg flickvän att tacka sina fotografiska framgångar för. Det var när han som ung man fick se Ikko Naraharas bild, “Dust bins in New Mexico” i en bok, som han insåg att han ville bli fotograf. Han bodde då i Kanada, men återvände till England och studerade fotografi i ett antal år och blev bl a hjälpt av Martin Parr. 1992 kommer den arga flickvännen in i bilden; Nu bodde Chris i London. Han hade gått ut för att köpa lite mjölk och när han kom hem, en vecka senare, fann han att flickvännen (med viss rätt) hade bytt lås på deras lägenhet och pantat hans Leica. För att lösa sitt hemlöshetsproblem tog han jobb på hotell som nattportier. Han fortsatte att jobba som nattportier på olika hotell under tio års tid. För att hålla sig vaken fotograferade han, vilket senare resulterade i stora framgångar med utställning i Arles och boken “Life as a Night Porter“.

Dust bins by Ikko Harahara

“Dust bins in New Mexico.” Foto Ikko Narahara.

De bilder han visar nu i Landskrona kommer från en senare serie, “Weeds of Wallasey” som även blivit bok. Dessa bilder kom till när Chris åkte hem till Wallasey för att ta han hand om sin gamle sjuke far. Han hade tänkt fotografera sin far, men förmådde inte detta, utan började istället dokumentera det gamla hamnområdet i Wallasay, som var på väg att moderniseras/förstöras. Nedan visas tre bilder ur den serien.

The meaning of life. Foto: Chris Shaw.

“The meaning of life..” Foto: Chris Shaw.

 

Foto: Chris Shaw.

“He said he would hang himself before he ever drank again and he did.” Foto: Chris Shaw.

 

Foto: Chris Shaw.

“The unseen metaphysical vomitarium”. Foto: Chris Shaw.

Som lämplig avslutning en bild med en genial titel, “I Wouldn’t Start from Here”. Den kommer från en förövning till “Weeds of Wallasey”, en hemmagjord bok med samma titel. När det senare blev en ‘riktig’ bok av bildserien valdes istället namnet “Weeds of Wallasey”. Chris säger:

”Ogräs kommer alltid att växa. Naturen kommer alltid att segra.”

Foto: Chris Shaw.

“I wouldn’t start from here … ” Foto: Chris Shaw.

De som sett tidigare bilder av Chris Shaw kanske håller med om föjande citat från Chris’ about.me-sida:

“… a gallerist recently looked through a bunch of prints and said after looking twice,i dont get it-theres no pictutures of naked women!so i guess my work has changed in recent years from film noir to spooky landscapes…”

Chris Shaws bilder hittar du på Landskrona Museum.

Källor: Festivalprogrammet och artikel i TheTelegraph m m.