Viggo Rivad – en god Gammel-Dansk

Viggo Rivad är en av Danmarks mest betydelsefulla fotografer. Detta faktum hade jag ingen aning om innan Jan Öberg (som för övrigt gjort en hemsida till sin gode vän och mentor Viggo) upplyste mig. Där ser man så lite man vet om våra närmaste grannländers fotografer. Dessutom är det så att Viggo Rivad inte fått den internationella uppmärksamhet han är värd, delvis p g a sin blygsamma personlighet. Ju mer man ser av hans bilder, desto mer imponerad blir man. I en intervju berättar han om att han som ung på 50-talet blev mycket inspirerad av Family of Man-utställningen när den kom till Köpenhamn, köpte katalogen och antecknade följande i den:

“If I some day can make pictures like these, put my own feelings in them, give something of myself – then I perhaps would be more happy and know my own way.”

En del av hans bilder från Paris 50-tal får mig att tänka på en av mina franska favoriter, Willy Ronis. Sedan de tidiga Paris-bilderna har Viggo Rivad under sitt långa liv besökt en mängd olika länder och miljöer, men hans fotografi handlar alltid om människor och humanism.

 

paris_1956_photo_by_viggo_rivad

Paris 1956. Foto: Viggo Rivad.

 

montmartre_1956_photo_by_viggo_rivad

Paris 1956. Foto: Viggo Rivad.

 

paris_1958_photo_by_viggo_rivad

Paris 1958. Foto: Viggo Rivad.

 

toledo_1952_photo_by_viggo_rivad

Toledo 1952. Foto: Viggo Rivad.

 

love_copenhagen_photo_by_viggo_rivad

Köpenhamn (från boken ‘Kaerlighet’). Foto: Viggo Rivad.

 

london_1996_photo_by_viggo_rivad

London 1996 (från boken ‘Kaerlighet’). Foto: Viggo Rivad.