Viggo Rivad, farväl

Har dessvärre fått veta att Viggo Rivad, den store danske fotografen, som jag tidigare skrivit om, har avlidit 8 februari. Han blev 93 år. Kanske hade passat att visa en av hans mest kända bildsviter ‘Ett farväl’ här, men jag väljer en annan bild, som han har berättat om i en intervju.

Den föreställer en ung husockupant i Köpenhamn på 70-talet, Annette. Det är vid en första-maj-demonstration och Viggo får syn på Annette (som han känner), där hon kommer ut med en gryta i handen. Viggo ber henne sätta grytan på huvudet och tar tre exponeringar. Då kommer de andra fotograferna på platsen rusande och Viggo säger till Annette: ‘Ta av grytan’ och det gör hon. De andra fotograferna ber henne att ta på grytan igen, men Annette säger: ‘Nej, det här är Viggos och min bild!’.

 

fredensgade_1973_photo_by_viggo_rivad

Husockupant, Köpenhamn 1973. Foto: Viggo Rivad.

 

Läs ‘In memoriam’ av Jan Öberg på Viggos hemsida och där länkade tidningsartiklar.